Monday, April 14, 2008

''ORO'' za Evrosong

Jelena Tomašević pobednica je festivala zabavne muzike "Beovizija 2008", koji je održan u Beogradu, i 24. maja ove godine s pesmom "Oro" predstavljaće Srbiju na finalu "Evrosonga" u "Areni". Pred prepunom dvoranom Centra "Sava", pored 25-godišnje Kragujevčanke, publici se predstavilo još devet finalista koje su stručni žiri i gledaoci izglasali prethodne večeri. Pobednik je odlučen glasovima žirija (Nena Kunijević, Petar Janjatović i Slobodan Marković) i SMS glasovima publike. Tomaševićeva je osvojila ukupno 24 poena (maksimum i od publike i od žirija), ispred Alekse Jelića i Ane Štajdohar (pesma "Beli jablan") sa 20 poena. Na iznenađujućem trećem mestu našle su se favorizovane "Bjuti kvins" i "Zavet" sa 16 poena.

Pesmu "Oro" koju je izvela Jelena Tomašević muzički je kreirao Željko Joksimović, a tekst je napisao Dejan Ivanović. Jelena Tomašević je inače student engleskog jezika i književnosti. Sarađivala je sa Željkom Joksimovićem i Vladom Georgijevim, a učestvovala je u filmu "Ivkova slava".
Pored takmičarskog, i drugo veče imalo je svoj revijalni deo, a organizatori su dodelili priznanja najboljim izvođačima u 2007. godini. Titulu zvezde godine ponela je prošlogodišnja pobednica "Beovizije" i "Evrosonga" Marija Šerifović, a "Molitva" je proglašena za najbolju pesmu. Za singl godine proglašena je pesma "Dobro moje" u izvođenju Nataše Bekvalac, a za album godine "Zavičaj" Zdravka Čolića. Među nagrađenima su i Dejan Cukić (najkambek), Biljana Krstić (promocija naše muzike u svetu), Željko Joksimović (najbolja muzika u domaćoj TV seriji), Goran Kovačić (najbalada - "Čuvam te" Aleksandre Radović), Željko Samardžić (najuspešnija turneja), Ana Stanić (nagrada PGP RTS), "Neverne bebe" (pop grupa godine), Ivan Plavšić (za humanost), Kristina Kovač (spot godine), Raka Marić i "MSP" (koncert godine - "Rolingstonsi"). Specijalna nagrada "Duško Trifunović" dodeljena je Bori Đorđeviću, frontmenu grupe "Riblja čorba".

U takmičenju za voditelje "Evrovizije", koji će od 20. do 24. maja pomagati Jovani Janković i Željku Joksimoviću, zahvaljujući glasovima publike pobedili su Kristina Radenković i Branislav Katić, dok će Nina Radulović i Đorđe Maričić morati da sačekaju novu priliku.

Marija plakala dok su "kraljice" pevale
Tokom nastupa grupe "Bjuti kvins", iz bekstejdža je u salu dotrčala Marija Šerifović i sela u prvi red. Videlo se da je veoma uzbuđena, pa je u jednom momentu čak i zaplakala, dok su njene "kraljice", prateći vokali iz Helsinkija sa kojima je osvojila Evropu, izvodile pesmu "Zavet", takođe "njenog" kompozitora Vlade Graića.

Ne može bez skandala: Jelena "Zana" odbila nagradu

Pre proglašenja pobednika, pojedinim učesnicima dodeljene su nagrade festivala. Ivana "Negativ" i Jelena Tomašević podelile su nagradu za interpretaciju, nagradu za kompoziciju dobio je Vladimir Graić za "Zavet", Ana Štajdohar i Aleksa Jelić za scenski nastup, najbolji debitanti su "Drum'n'Zez". Jeleni Galonić žiri je dodelio nagradu za najbolji tekst, za pesmu "U život kockam se", ali je ona odbila da je primi, uz obrazloženje da "nagradu poklanja žiriju koji je dan ranije glasao i odlučio da se 'Zanina' pesma ne nađe u finalu

Gorčin Stojanović režirao nastup''Bjuti kvinsa''
Nastup grupe "Bjuti kvins", finalistkinja "Beovizije", osmislio je između ostalih i reditelj Gorčin Stojanović, koji je bio u prošlogodišnjem pobedničkom timu na "Evroviziji" u Helsinkiju. Stojanović je rekao da pesma "Zavet", sa kojom nastupaju "Bjuti kvins", može da se odnosi i na Kosovo.

- To je pesma koja, ako je čovek pažljivo čuje, šalje poruku mira, šalje poruku izvesnog bolnog ponosa. Da, to može da bude i pesma o Kosovu, ali može da bude i o nekim drugim stvarima. Ako je urađena sa ukusom, sa kompetentnošću, ako je to pesma koja hoće da bude i problemska, a ne samo zabavna, to je za mene kvalitet više - rekao je Stojanović.

No comments: